2012. november 3., szombat

Minden nap, képeslap 1.

A hangzatos cím ellenére nem készül el minden nap egy újabb képeslap, de azért ha időm engedi, összerakok egyet-egyet. Ma egy háromszögből készült csillaghajtogatás továbbgondolt változata született meg.


Képeslap kartonból kivágtam egy hatszöget, majd minden második oldal felezőpontját összekötve meghajtottam a belső háromszöget.


A közepére kiszabtam egy világos színű háromszöget, és beleragasztottam. Ide jön majd az üdvözlet szövege.


Ha a füleket ügyesen, egyik alul, másik felül módszerrel összedugdossuk, már kész is van a fenyőforma.


Már csak a díszítés van hátra. Én egyszerűen  konturmatrica sormintát használtam.



2012. október 31., szerda

Őszi színek az ajtómon




A borongós szürke napokon jól esnek a szemnek az élénk színek, a sárgák, barnák, narancsok. Szép napsütéses időben ezekben gyönyörködhetünk a természetben járva, érdemes hát az őszi ajtódíszhez is ilyen színeket válogatni. Az egyszerűen elkészíthető, természetes anyagokból álló, barátságos vendégfogadó díszek ajándéknak is alkalmasak. 

A fiókokban kotorászva a kezembe akadt egy csomó rafia, így ebből készítettem el az alapot. Kiválasztottam egy marokra való, nagyjából egyforma hosszúságú szálat, felül jó erősen összekötöztem, majd három részre osztva, sima copffonással összefontam. Az alján ismét összekötöttem egy rafiaszállal.
Ha nincs kéznél rafia, ugyanilyen jó szolgálatot tehet a hobbiboltokban kapható jutaszalag is, amely a legkülönbözőbb színekben beszerezhető.
Gondoljuk át, melyek a számunkra fontos őszi motívumok. Őszi levelek, színes bogyók, szőlő – kinek miről szól az ősz. Én teatasakból hajtogattam papírforgókat, ehhez két harmonizáló színű teatasakból vágtam ki egy-egy kisebb és nagyobb négyzetet, melyeket a csúcsainál bevágtam, és minden második csúcsot a közepéhez hajlítottam. Ragasztóval rögzítettem, és színes fejű gombostűvel erősítettem a fonatomhoz. A gombostűk végét hátul egy laposfogóval visszahajlítottam. (Aki jutaszalagra dolgozik, annak inkább a ragasztópisztoly ajánlom.) A 100 Ft-os boltban találtam helyes kis faleveleket, különféle méretekben és színekben. Ezeket harmonizáló színű fagolyókkal kombinálva, rafiával kötöztem fel a fonatomra.
Mivel így ez még egy kicsit tompa volt, kerítettem hozzá néhány narancssárgában pompázó, vigyorgó sütőtököt is. Ezeket szintén megvehetjük a hobbiboltban, de ha van otthon megfelelő színű filcünk, vagy más kicsit vastagabb anyagunk, abból is elkészülhet. Az anyagot kisimítva áztassuk át dekupázs ragasztóval, keményítővel vagy egyszerűen csak tömény cukros vízzel. Így már elég kemény lesz ahhoz, hogy egyenesen megtartsa a formáját. Rajzoljuk meg papírból a tök sablonját, majd ennek alapján vágjuk ki a kívánt mennyiséget a keményített anyagból.
A tetejére került még egy zöld masni is, hiszen az ablakból kinézve még mindig látok zöld leveleket is.
Mire minden levél lehullik, elkészül már a téli ajtódíszem is.