2011. október 19., szerda

Trivia és szomszédolás

Ausztráliában élő bátyámmal skype-oltam éppen, amikor egy „Bocs, megjöttek a szomszédok a szokásos hétvégi rejtvényfejtésre!” üzenettel hirtelen faképnél hagyott.
Utólag persze visszatértünk a témára, mert nem hagyott nyugodni a kíváncsiság. Elmesélte, hogy az újság vasárnapi számában mindig van egy kvíz, ami, a Trivia nevű társasjátékhoz hasonlóan, a legkülönbözőbb témakörökből válogatja össze a kérdéseket. Azt szokták vasárnap esténként közösen megoldani. Mivel mindenben senki nem lehet tudós, viszont valamihez mindenki ért, így aztán a gyerekektől a legidősebbekig mindenki hozzájárul a kérdések megválaszolásához, és közös a sikerélmény is. Ráadásul a rendszeres közös játék még a szomszédokat is összekovácsolja.
Ott, a hegyek között, ahol 10-(20-30) km-es körzeten belül mindenki szomszédnak számít, fontos, hogy ismerjék egymást és tudjanak egymásról, ha baj van, vagy örömhöz kell társaság. Nálunk, ahol legtöbbször egymás nyakán élünk, mindenki inkább korlátokat épít, hogy megőrizze a saját kis életterét. Pedig szomszédolni jó. És lám, ilyen egyszerű is.


(A Trivia kedvelt magyar „változata”, a Honfoglaló, nálunk a családi rendezvények kedvelt elfoglaltsága volt egy időben. A felnőttek az egyik szobában beszélgettek, a fiatalabbja meg a másik szobában, a képernyő előtt gyűlt össze, és egymást túlkiabálva ontották a válaszokat, és izgulták végig a játékot.)